Mojka Žagar
  Nega glasu in
naravno petje
  Predstavitev
Mojka Žagar
   Intervjuji
Vtisi udeležencev
   Krajši vtisi
   Osebne zgodbe
Informacije


 
 

Osebne zgodbe

 udeležencev Mojkinih delavnic ter njene šole nege glasu in naravnega petja

Druge vtise udeležencev najdete na povezavi: Krajši vtisi.


Povrnila sem si glas brez operacije glasilk

Sem Mojca Sosič. Med letoma 1997 in 2009 sem bila zaposlena v Družinskem gledališču Kolenc. Leta 2004 sem začela, zaradi velikega števila predstav in napačne uporabe glasu, izgubljati glas. Ob pregledu pri foniatrinji, se je ugotovilo, da imam na obeh glasilkah »vozličke«. Odebeljeni deli glasilk so povzročali hripavost mojega glasu in občasno popolno izgubo glasu. Sprva sem zaupala le mnenju svoje foniatrinje. Izvajala sem vaje, ki jih je zame predpisal logoped, vendar se stanje ni izboljšalo.

Leta 2005 sem spoznala Mojko Žagar in začela pri njenih urah delati na negi  svojega glasu. Spoznala sem tehnike, kako lahko sprostim svoje telo in tako pomagam glasilkam, da se ob govoru in petju ne naprezajo več. Odpovedala sem operacijo glasilk  in ves čas redno obiskovala Mojkine ure.

Ob tem sem začela obiskovati tudi druge tečaje (Krija joga, Rejki, Tečaj osebne odličnosti) in se opazovati. Ugotovila sem, kaj mi ustreza in kaj ne. Opazovala sem svoje telo in počasi ugotavljala, katera dejanja so tista, ki uničujejo moj glas, in kako v glavi ta dejanja opravičujem. Na tej poti so mi zelo pomagali  Mojkini nasveti in njena popolna iskrenost. Hvaležna sem ji, da je bila moje čisto zrcalo – vedno je povedala, kaj ona vidi in čuti v mojem glasu. Počasi, z vsakodnevnim opazovanjem in njenimi napotki, sem prišla do miselnih in čustvenih blokad. Z zavedanjem in z izvajanjem različnih vaj so se blokade počasi topile. Vedno bolj in bolj sem prihajala v stik s samo sabo in se poskušala ljubeče spoprijemati  s spremembami, ki so ob tem nastajale.

Leta 2008 je moja foniatrinja začudeno ugotovila, da stanje stagnira. Čeprav ni bilo izboljšanja, je bilo neverjetno že to, da hripavost ne napreduje. Nisem bila več brez glasu, kar je bilo čudno zlasti iz vidika, ker sem  še vedno nastopala v gledališču in nastopov je bilo vsako leto več.

Od tega leta dalje se je stanje začelo izboljševati. Leta 2010 sem začela delati kot vzgojiteljica v Vrtcu Jelka. V svoje delo sem uvedla tehnike, ki sem se jih naučila pri Mojki, in težav s hripavostjo nisem več imela. Moj glas je postal spet jasen – brez šumov. Zelo sem hvaležna Mojki, njenemu znanju in doslednosti, s katero me je vodila do spoznavanja svojega glasu. Z njeno pomočjo sem se naučila poslušati sebe in negovati svoj glas. 

Toplo priporočam obiskovanje njenih ur vsem, ki uporabljamo glas kot orodje. Negovanje glasu ni nujno le pri petju, ampak je ključno za vse poklice, kjer se veliko govori (učitelj, vzgojitelj, predavatelj, igralec). Glas je povezan s celotnim telesom. S poznavanjem sebe lahko glas postane čudovit inštrument, ki ne samo posreduje določene informacije, vzgojne napotke, pesmi in podobno, ampak je lahko v veselje in radost tudi tistemu, ki ga uporablja (učitelj, vzgojitelj, igralec,…).

Vesela sem, da mi sedaj nikoli več ne zmanjka glasu!  Hvaležna sem, da sem  se spoznala z Mojko in njenim delom. Pod njenim vodstvom sem začutila, da človeški glas ni samo orodje, ampak je čudovita pesem znotraj tebe, ki najlepše zapoje, ko se naučiš  pravilnega diha, pravilne uporabe trebušnih mišic, različnih sprostitvenih tehnik,… Skozi vse to pa se naučiš, kako imeti sebe rad! 

Mojca

april 2016

o straneh / Nega glasu © 2007 / 2016