Mojka Žagar
  Nega glasu in
naravno petje
  Predstavitev
Mojka Žagar
   Intervjuji
Vtisi udeležencev
   Krajši vtisi
   Osebne zgodbe
Informacije


 
 

Osebne zgodbe

 udeležencev Mojkinih delavnic ter njene šole nege glasu in naravnega petja

Druge vtise udeležencev najdete na povezavi: Krajši vtisi.


Zlata roža

Težko pričakovana penzija mi ni prinesla radosti in miru, ki sem ju pričakovala. Po več mesecih sem prišla do spoznanja, da so potrebne spremembe. Tako se je začela moja pot do same sebe in odstranjevanje navlake, ki sem jo pridno nabirala skozi leta. Ko začneš iskati, kaj bi ti pomagalo, prej ali slej naletiš točno na tisto, kar potrebuješ. Ples je bila moja prva spontana odločitev, začele so me zanimati tudi čakre.

 Moj impulz pri prebiranju zapisa o negi glasu je bil, da to moram preizkusiti. Potem so prišle misli, ki so moje prvotno navdušenje kar požrle. A opremljena s to izkušnjo, sem ob ponovnem navdušenju nad tem takoj navezala stik z Mojko. 

Všeč mi je, ker imaš možnost priti na brezplačno delavnico. Tako vidiš, ali ti ustreza oseba, način dela. Moja prva misel po delavnici, na kateri sem se sicer odlično počutila, je bila čista sabotaža: »Kaj bom hodila sem zehat?«  A toliko sem se že spremenila, da sem zaupala svojemu telesu.

Po večmesečnih delavnicah vem, da je to zame nujno potrebna izkušnja. Najprej sem se zavedala svojega dobrega počutja na delavnici. Dobila sem učiteljico, ki je povsem neobremenjena z dosežki.
 Če mi ne gre, še poizkusiva ali greva na kaj drugega.  Mojka nikoli ne pokaže nobene nestrpnosti, nezadovoljstva, jeze – ne z besedami, ne s tonom glasu, ne z mimiko, ne z gibi. Tudi sama se bližam temu stanju neobremenjnosti, ko se ne trudim – bolje rečeno skušam narediti, ampak če ne uspe, se ne mečem na trepalnice in kar je še pomembneje, se ne polnim z neprijetnimi občutki in mislimi. Doma ne vadim, po več mesecev se ne naučim besedil, ki mi jih daje.  Kljub temu oziroma prav zaradi tega čutim, da se odpiram. Ne čutim več zakrčenosti, če se zmotim ali česa ne razumem, ali če ne naredim, kar  pričakuje. Prepustim se dogajanju. »Ona je izkušena, bo že znala kaj izvleči iz mene« je moj moto.

Nekaj mesecev preden sem začela z nego glasu, sem bila na čiščenju čaker. Mojka mi govori stvari, ki se nanašajo na petje, a bistvu gre za iste procese. Kar je bilo, spusti od sebe, ne vleči naprej, veseli se novega, bodi odprta, sproščena. Ne pričakuj, samo odpri se in dopusti, neobremenjeno, igrivo, a obenem pokončno in s ponosom. Bodi pozorna nase, na dogajanja v svojem telesu. Najprej sem začutila ogromno  napetosti, togosti, kot da sem zaklenjena sama v sebi.  Mojka opazi, kdaj se sprostim, mi to pove in počasi začenjam tudi sama zaznavati. Najlažje mi je preko glasu – ko pride iz mene glas, ki ga ne  pričakujem.

Ženske avtoritete so mi dajale povratne informacije, ki so mi govorile, da nisem dovolj..... V bistvu nisem zadovoljila njihovih pričakovanj, a sem to doživela kot lastno neadekvatnost.  Začela izgubljati stik sama s sabo. Ples slediti zunanjemu,  ob občutkih nelagodja, strahu, sramu, krivde, užaljenosti, žalosti in dvomu vase. In pretirano veselje ob pohvali...... Nenehno analiziranje, kaj je bilo v redu, kaj bi morala drugače...
Sedaj mi učiteljica govori,  naj se ne obremenjujem s petjem, naj samo uživam, da je v redu, kar delam.   Če dobro premislim,  pri njej dobim, kar sem pogrešala – sprejemanje takšne kot sem, brez primerjanja. Povratne informacije daje na način, ki ga sprejmeš brez slabih občutkov in odpre se prostor za spremembe, učenje, rast. Počutim se podobno kot kadar hodim po hosti. Ko ne razmišljam, kam moram priti, s kakšnim tempom.....ampak pač grem in uživam, noge me same nesejo. Zato mi ura vedno hitro mine, čutim se umirjeno in zadovoljno. Brez razmišljanja, kaj ni bilo dobro, brez neprijetnih občutkov. Tudi ob zares neprijetni situaciji jih nisem  imela.

V najinem odnosu je tako zdrava distanca kot potrebna bližina, ki obema dopušča dihanje s polnimi pljuči. Brez  želje po ugajanju, kar je bila moja obvezna plesna figura v medsebojnih odnosih.
Pomaga mi poiskati tisto, kar je v meni, da pride na plan. Da najdem svojo zlato rožo.

Nada

december 2016

o straneh / Nega glasu © 2007 / 2016