Mojka Žagar
  Nega glasu in
naravno petje
  Predstavitev
Mojka Žagar
   Intervjuji
Vtisi udeležencev
   Krajši vtisi
   Osebne zgodbe
Informacije


 
 

Krajši vtisi udeležencev

 »Že kar nekaj časa se spravljam k računalniku, da ti napišem, kako zelo sem hvaležna, da sem pred leti 'odkrila' tvoje delavnice. Dale so mi neko moč, zagon, da sem stopila izven okvirja, za sabo pustila sramežljivost in strah pred poznavanjem svojega glasu. Za to si zaslužna prav TI, pomagala si mi, ne le pri odpiranju ust in odločnosti pri tem, izoblikovala se je tudi moja pozitiva in to, da se z veseljem nasmejem na glas in zapojem, ne da bi se ustrašila svojega glasu. Tvoja zagnanost, energija in trud so mi na delavnicah vedno znova dali motivacijo, da sem se domov peljala po daljši poti, le zato, da sem lahko prepevala pesmi. In to petje se ni ustavilo niti, ko sem šla iz avta. Prav navdušena sem, kolikšen učinek imajo tvoje delavnice in pa tvoje delo. Res sem ti hvaležna, da si iz mene 'odgnala' strah pred petjem in tudi konec koncev pred govorjenjem pred več ljudmi; vlila si mi samozavest. Tvoje tehnike sproščanja pred petjem in pa pravilne drže, občutek svobode... uporabljam tudi v boju pri vsakdanjem stresu. « Neža Š.

 »… Med petjem me je moj glas vsaj trikrat presenetil. Ko sem slišala popolnost zvoka iz mojega telesa, sem se skoraj prestrašila …« Viki P.

»…Pevske ure me sprostijo, prizemljijo, naredijo bolj celovitega, bolj blizu samemu sebi, me pomirijo, napolnijo z energijo … Glas doživljam vedno bolj stabilen, močan, razločen. Tudi v vsakodnevnem življenju.« Tomaž P.

»Pridobila sem izkušnjo: velike svobode, možnosti izražanja z glasom kot načina sproščanja in doseganja posebnih, globljih stanj - kar sem do sedaj  dosegala le na nivoju izraznosti z gibom.« Alenka F.

»… Ko sem prišla slabe volje, je v tej uri neopazno izpuhtela.« Nataša S.

 » …V času najinega skupnega dela sem zelo izpopolnila tehniko petja, kar mi je v neprecenljivo pomoč pri mojem koncertnem delovanju in tudi pri predstavah za otroke. Tako sem uspela povečati svoj naravni glasovni obseg, izpopolnila tehniko dihanja, kar mi je v veliko pomoč pri predstavah za otroke, kjer ob petju tudi plešem, povečala sem kondicijo, tako da brez težav odigram in odpojem tudi tri predstave zapored.« Melita O.

 »… Ob tem se soočam s svojimi trenutnimi mejami in se čudim tistim trenutkom, v katerih se glas izrazi popolnoma svobodno. To se zgodi takrat, ko »postanem glas«; ko izginejo vse zavirajoče plasti »refleksije«; ko ni več želje, da bi čimboljše izvedla neko vajo in ko pozabim na vso »vednost«, ki jo imam o svojih glasovnih zmožnostih, o sebi, o svetu.«  Aleksandra S.

»Vsaka nadaljnja ura je zame in za moj glas predstavljala nov izziv. Spomnim se, da sem se enkrat vprašala, kaj pa če ostanem brez glasu? Potem pa sem kmalu ugotovila, da na ta način (ki sem ga spoznala v tem tednu) to skoraj ni mogoče in da se moj glas skozi ta proces naravno razvija in krepi…« Eva M.

»Odšla sem vedno dobre volje, lažja, predihana, pozitivna, z lepšim glasom in odprtim srcem, prav srečna.«  Irena M.

 »… Bolj sem pozorna na svoj glas, ki ga nikoli nisem zares sprejela in mislim, da ga sedaj sprejemam kot svojega in lepega.« Joni Z.

»… Še enkrat se ti moram zahvaliti za današnjo uro. Se mi zdi, da že dolgo ni prišel tak glas iz mene tako enostavno, kot danes.«  Marjeta K.

»… Petje postaja uglaševanje s samim seboj. Ob njem strahovi izginejo, pogled se izostri…« Jaka Š.

»Delavnica je presegla moja pričakovanja. Odkrila sem svoj ''notranji glas'', če mu lahko tako rečem. Res se zdaj zavedam, da je naš naravni glas najlepši, če mu le pustimo in naredimo prosto pot. Prvič sem se slišala peti tako lepo, glasno in odprto. Tudi drugi so potrdili, da imam zdaj ''drugačen, boljši, lepši zven''…« Nuša K.

»Na začetku sta se mi zdela dva tedna dolgo obdobje, ko pa smo z delavnico enkrat začeli, sta bila (pre)kratka. Ravno ko je moje telo začelo dojemati in se odzivati, je bilo konec. Po vsaki delavnici sem bila sproščena in hm.. 'energetsko uravnotežena'. Še sedaj opažam, da se 'cmok' v grlu redkeje pojavi, pa tudi ko se, se hitreje in lažje raztopi. Veliko uporabnega znanja sem pridobila, pa vse je bilo podano bolj igrivo, sproščeno, kar mi je bilo zelo všeč. Če kaj ni šlo, Mojka ni pritiskala, ampak smo 'naredili en krog' in se čez čas vrnili na to. Toplo priporočam vsem, ki bi radi naredili kaj konkretnega zase, za svoj glas, za svoje izražanje, za svojo držo, za svojo samopodobo... Skratka vsem, ki jim ob omembi delavnice nege glasu vsaj malo zastrižejo ušesa :)
Mojka, hvala za to lepo izkušnjo, upam da bomo še ponovili/nadaljevali ob priliki.«  Ana J.H.

»To je bila zelo zanimiva izkušnja. Zelo mi je bil všeč pristop, ki ne vpleta preveč 'glave' v proces izražanja z glasom. To mi je omogočilo bolj sproščen odnos do sebe in svojega glasu.
Po delavnici sem opazil da 'lažje diham' :) «   Štefan M.

»Vsake ure v tečaju naravnega petja sem se veselila. Toliko bolj, ker me je bilo prej tega podviga kar strah. Čudno, ker sicer sploh nimam težav z javnim nastopanjem - ampak bolj tedaj, ko gre za poklicne, 'resne' zadeve. Da bi znala peti, res 'lepo' peti, torej si pridelati, prinegovati glas, pa se mi je - kdo ve zakaj - zdela kar preambiciozna želja. A me je neumorno nagovarjala. Zato sem iskala učiteljico, ki bi to razumela in bi znala delati z mano. V Mojki sem prepoznala človeka, ki je naraven, pretočen, z obširnim znanjem in fino inteligenco; človeka, ob katerem sem lahko sproščena, kolikor pač zmorem; počutila sem se varno ob njenem zanesljivem, intuitivnem vodstvu. In zanimivo se mi je zdelo, da se mi tudi preproste in ponavljane melodije zdijo privlačne, bogate. Odkar mi je povedala, da je Rad imel bi jabolko obredna pesem, zame ljudske pesmi nikoli več ne bodo iste. Ah, rada bi prišla do tega jabolka pevskega spoznanja, ki me na čuden način, po neznani poti, pelje v mojo notranjost; tja, kamor mi je tako ali tako namenjeno potovati.«  Jana L.

»Spomnim se prvega dne delavnice, ko sem k tebi prišla v čustveno precej slabem stanju, a po delavnici sem imela občutek, kot da letim. Počutila sem se res odlično, šla sem na sprehod po Rožni dolini in prepevala, čutila sem svobodo. O, kako je prijalo. Prav neverjetno, kako me je delavnica s tabo odprla. Naslednje dni sem med najinimi srečanji  oz. med samim petjem  občasno čutila tudi strah pred izražanjem. Včasih mi je šlo med petjem kar malo na jok. Mislim, da so tvoje delavnice več kot delavnice petja in nege glasu, ampak hkrati tudi nudijo človeku, da gre globlje vase - pri tem pa se lahko sprošča marsikatera potlačena travma.
Poleg tega sem med delavnicami izkusila, kako z vajami, ki sva jih izvajali in z vsemi napotki, ki si mi jih dajala, glas res lahko zazveni drugače, lepše, bolj polno.
Hvala ti, Mojka.«  Daša R.


o straneh / Nega glasu © 2007 / 2017