Mojka Žagar
  Nega glasu in
naravno petje
  Predstavitev
Mojka Žagar
   Intervjuji
Vtisi udeležencev
   Krajši vtisi
   Osebne zgodbe
Informacije


 
 

Osebne zgodbe

 udeležencev Mojkinih delavnic ter njene šole nege glasu in naravnega petja

Druge vtise udeležencev najdete na povezavi: Krajši vtisi.


Moja nosečnost in glas

Med nosečnostjo sem obiskovala ure nege glasu pri Mojki Žagar. Dostikrat sva se med urami pogovarjali o tem, kako otrok v trebuhu vse sliši. Ko se rodi, prepoznava zvoke, ki jih je spoznal že v trebuhu. Vsakič znova sva prepevali različne nežne uspavanke, ki sem jih, dostikrat nezavedno, prepevala tudi sama doma. Za najinega še nerojenega otroka sva z možem spesnila tudi kratko pesem, ki sva mu jo prepevala ob različnih priložnostih.  Moža sem naučila nekatere uspavanke, ki sem se jih naučila pri Mojki in ko sva bila skupaj, sva mu jih prepevala.

Ko se je najin sin rodil, je imel težave s prebavnimi krči. Veliko je jokal in ker ga je ves čas napenjalo, tudi ponoči ni spal. Z možem sva ga masirala, mu dajala posebne vetrovne kapljice, ga veliko nosila, vendar so bili učinki zelo začasni. Neke noči, ko sva bila že zelo utrujena od stalnega joka in prenašanja naokoli, je mož sina položil na posteljo in mu začel peti uspavanko… Glasno, da je preglasil njegov jok, je začel: »Ajčka, tutajčka ajčka, naša putka znesla jajčka…«

Sin se je naenkrat umiril in prisluhnil. Z možem sva tiho začela peti skupaj in fantek se je popolnoma umiril, počasi zaprl oči in zaspal. Vsi smo dobro spali tisto noč.

Potem sva mu vedno večkrat prepevala uspavanke. Ugotovila sva, katere so mu všeč in katere ga razjezijo ali razžalostijo. Večeri so se praviloma končali ob igranju kitare in prepevanju. Najin fantek je imel to zelo rad. S celim telesom je migal po ritmu melodije in naju zraven glasno vzpodbujal. Takoj, ko je začel hoditi, je začel tudi plesati. Takoj, ko je začel govoriti, je začel tudi peti. Ima zelo izbran okus za glasbo… Všeč so mu nežne melodije in ne mara glasnih poskočnic.

Opazovanje sinove ljubezni do glasbe je še utrdilo moje prepričanje, kako pomembno je, kaj počnemo mame, ko so otroci še v trebuhu. Lahko jim damo čudovito popotnico, da bodo prepoznavali različne zvoke, ki jih ponuja ta svet in se znali uglasiti z njimi. Lahko jim pomagamo, da skozi glas in glasbo odkrivajo sebe (svoj ritem, svoj gib, svojo pesem).  Lahko jim pomagamo, da resnično slišijo svoj glas, ki prepeva znotraj njih. To pa je v svetu stalnega hrupa in krčevitega boja za prvo mesto, zelo pomembna popotnica za otroka na poti do lastne sreče.

Mojca

april 2016

o straneh / Nega glasu © 2007 / 2016